BLOG
Blog Grupları
Yayın Tarihi : 10.10.2022 15:38 | Blog
Termal Macun

Termal Macun

Termal macun veya diğer adıyla ısı macunu, bilgisayarlarda fan ile işlemci arasındaki ısı iletimini sağlamaya yarayan bir macundur. İşlemciler, üzerlerinden geçen akıma direnç gösterdiklerinden yüksek sıcaklıklara ulaşabilen malzemelerdir. Bu nedenle de soğutabilmek adına fanlar kullanılır. Fan ile işlemci arasında ufak da olsa bir hava boşluğu kalır ve ısı iletimi konusunda yaşanan sorunlardan dolayı fanın performansı düşer. Bunun yanı sıra işlemcinin de yanması kaçınılmazdır. Bu gibi sorunların yaşanmaması adına da termal macun yani ısı macunu kullanılır. Bu yazımızda termal macun hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

 

Termal Macun Ne Zaman Uygulanır?

 Herhangi bir fan yani soğutma amaçlı malzeme kullanımında macuna ihtiyaç duyulur. Ayrı bir özel sıvı soğutma düşünmediğiniz sürece GPU grafik kartlarında bu macun hazır olarak sunulurken, CPU yani işlemcilerde bu durum farklıdır. İşlemci soğutucuları ayrı olarak sunulduğu için macun kullanımı ihtiyacı da ortaya çıkmaktadır.

 

Termal Macun Nasıl Uygulanır?

 Termal macunu uygulamak çok karmaşık bir işlem gibi gözükse de zor bir işlem değil. Termal macun uygulama aşaması ise aşağıdaki gibidir:

 

  • Birçok çeşit macun bulunduğundan bunların işlemciye uygulanma şekillerinde de bazı farklılıklar olabilir. Bu nedenle macun veya işlemcinizle birlikte verilen talimatları dikkate almanız son derece önemlidir. Kullanacağınız ürünler hakkında bilgi sahibi olmak sorunsuz bir süreç için size yardımcı olacaktır.
  • Daha önceden soğutucunuza uygulanan bir termal macun varsa bu adımı atlayabilirsiniz. Macunu, işlemcinin metal kapağına bezelye tanesi kadar küçük bir boyutta uygulayın. Bu macunu bütünleşmiş ısı yayıcının merkezine gelecek şekilde uygulamanız gerekir
  • Fanın tabanını işlemciye yerleştirin ve fanı mekanizmaya takarken bastırma işlemine devam edin. Bastırma işlemi sırasında anakart ve diğer malzemelere zarar vermeyecek şekilde kuvvet uygulamanız gerekir. Ayrıca macunun da eşit dağılmasını sağlamayı unutmayın. Fanı anakarta çapraz bir şekilde yerleştirdikten sonra vidaları yerleştirip sıkma işlemine geçin.
  • Vidalama işleminden sonra kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Macunun, işlemciden taşmaması ve anakarta yayılmaması gerekir. Macun taştığı takdirde alkolle temizlenip işlemlerin yeniden uygulanması gerekir.

 

Termal Macun Ne Sıklıkla Değiştirilmelidir?

 Periyodik bir süreç gerektirmeyen macun değişimi birkaç yılda bir defadan fazla değişim gerektirmez. Fanın işlemciden ayrılması veya işlemcide normal durumunun üstünde sıcaklık artışlarının gözlenmesi konusu ise macunu değiştirmeniz gerekir. Emin olmak adına macun üreticisi veya işlemci üreticisine danışabilirsiniz.

Antivirüs Programı Nedir?

 Bilgisayarımızın fiziksel olarak güvenliğini sağladıktan sonra yazılımsal konularda da korumanız gerekir. Bu durumda bize yardımcı olan programlar ise antivirüs programlarıdır. Antivirüsler siber güvenlik açısından, son derece önemlidir. Bu programlar sayesinde bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılımlardan koruyabilirsiniz. Virüs adı verdiğimiz zararlı kod topluluklarını engellemek amacıyla kullanılan programlara Norton, McAfee, Eset, Bitdefender, TotalAV gibi örnekler verebiliriz.

Nodar olarak bu yazımızda termal macun ve kullanımı hakkında bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaştık. Amacımız, son teknoloji ürünlerimiz ile ihtiyacınıza uygun ürünler sunmaktır. Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Whatsapp
İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et