BLOG
Blog Grupları
Yayın Tarihi : 23.08.2022 22:02 | Blog
Bilgisayar Parçaları ve Görevleri

Bilgisayar Parçaları ve Görevleri

Farklı tasarıma ve donanıma sahip tüm bilgisayarların çalışması için bazı temel parçalar gereklidir. Bilgisayar parçaları: anakart (mainboard), RAM, işlemci, sabit sürücü (disk, hard disk) ve ekran kartı (graphics card) olmak üzere beş bölümden oluşur. Yazımızda sizlere bu bilgisayar parçaları ve görevleri hakkında merak edilen detayları anlatacağız.

Anakart (Mainboard)

Bilgisayar yapısındaki bileşenlerin tamamının birbiriyle iletişim kurduğu noktadır. Klavye, fare ve hoparlör gibi giriş çıkış aygıtlarının takıldığı yer anakarttır.

RAM

Geçici bellek anlamına gelen RAM, kullanıcının bilgisayarda erişim sağladığı tüm program ve işlemlerle ilgili bilgileri kısa süreli olarak depolar. RAM’de depolanan bilgiler, bilgisayar her yeniden başlatıldığında sıfırlanır.

İşlemci

İşlemci, bilgisayarın sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için tüm hesaplamaların gerçekleştiği bir elektronik devredir. Birbirine entegre olarak ilerleyen bu hesaplamalarda aritmetik, mantıksal, giriş/çıkış ve diğer temel yönergeler bulunur. Tüm işlemciler, çekirdek adı verilen bir veya daha fazla birimden oluşur. İşlemci, birçok elektronik cihazda bulunan ve yönergelerden girdi almak ve çıktı sağlamak amacıyla çalışan bir parçadır. İşlemciler, kullanıcının arayüz oluşturacağı çıktıyı sağlamak için trilyonlarca hesaplama yaparlar.

Sabit Sürücü (Disk, Hard Disk)

Bilgisayardaki verilerin depolanması için sabit sürücüye ihtiyaç vardır. Bu nedenle diskler ve hard diskler kullanılır. Bilgisayarda kullanabileceğiniz HDD ve SSD olmak üzere 2 tür depolama alanı bulunur. HDD, tüm verilerin depolandığı gerçek bir diskten yapılır. SSD’nin hareketli parçaları yoktur ve oldukça hızlıdır.

Ekran Kartı (Graphics Card)

Ekran kartı, bilgisayarın monitörüne grafik bilgileri gönderen bir bilgisayar parçasıdır. Kartın altında çok sayıda temas noktası ve video ekranlarına bağlantısı olan noktalar bulunur. Ekran kartı, ana kart üzerindeki bir yuvaya takılır. Ekran kartı sadece bilgisayarlarda değil; tablet ve akıllı telefon gibi birçok teknolojik cihazda bulunur.

Bu yazımızda sizler için bilgisayar parçaları ve görevleri hakkında merak edilen detayları ele aldık. Daha fazlasına ulaşmak için diğer içeriklerimizi inceleyebilirsiniz. NODAR ekibi olarak sizlere bilgisayar sarf malzemelerini toptan olarak sunuyoruz. Ürünlerimizi incelemek ve daha fazla bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Whatsapp
İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et